COMUNITAT DE GRANS

La comunitat de grans està formada pels infants de 4t i 5è de Primària ( i en el futur els de 6è), els i les mestres i les seves famílies. Aquests viuen com en una autèntica comunitat: comparteixen espais, jocs, experiències i conviuen durant les sessions de caixes de recerca, en les activitats a l’exterior, en els moments de lectura, en sessions de contacontes i en les sortides a l’entorn.

Els infants d’aquesta comunitat van accedint a l’aula de manera autònoma a mesura que arriben al centre. Seguidament dediquen una hora i mitja a l’encaix d’aula.

L’encaix és l’espai de seguretat personal, de cohesió del grup, de trobada, on neixen els projectes, on es realitzen les assemblees, on es dóna nom a les emocions i on el diàleg i l’escolta fonamenten la pertinença al grup. L’encaix és, per tant, el fil conductor del dia a dia a l’aula. En l’encaix d’aula volem donar resposta a les inquietuds dels xiquets i xiquetes per tal d’entendre el món que ens envolta i sempre de manera interdisciplinar. Ens centrem, per tant, en el  treball globalitzat  en la majoria de casos amb la col·laboració d’altres entitats de l’entorn.

Partim de dubtes, preguntes o problemes expressats pels infants o a partir de propostes generades pel professorat.  Intentem, per tant, respondre a aquestes preguntes donant prioritat als processos que es generen.

En acabar esmorzen tots junts a l’aula i, amb els altres infants de la comunitat, realitzen les caixes de recerca, petits projectes d’investigació i recerca que treballen de manera autònoma en grups. En aquestes, a partir d’una pregunta o repte i tot un conjunt de recursos i material, es presenta un itinerari per descobrir de manera autònoma el que hi ha al seu voltant.

Les tardes les dediquem als tallers. En els tallers experimentem amb diferents llenguatges del nostre entorn i donem veu a les nostres emocions, tot prenent consciència de la pròpia individualitat però convivint des del respecte amb la resta de companyes i companys.

Els tallers de la comunitat de grans són:

  • movem el cos
  • cine
  • projecte del jo
  • musiqueja’t
  • passport