COMUNITAT DE MITJANS

La comunitat de mitjans està formada pels infants de 1r, 2n i 3r de Primària, les mestres i les seves famílies. Aquests viuen com en una autèntica comunitat: comparteixen espais, jocs, experiències i conviuen durant les sessions d’espais, en les activitats a l’exterior, en els moments de lectura, en sessions de contacontes i en les sortides a l’entorn.

Els infants d’aquesta comunitat van accedint a l’aula de manera autònoma a mesura que arriben al centre. Seguidament dediquen una hora i mitja a l’encaix d’aula.

L’encaix és l’espai de seguretat personal, de cohesió del grup, de trobada, on neixen els projectes, on es realitzen les assemblees, on es dóna nom a les emocions i on el diàleg i l’escolta fonamenten la pertinença al grup. L’encaix és, per tant, el fil conductor del dia a dia a l’aula. En l’encaix d’aula volem donar resposta a les inquietuds dels xiquets i xiquetes per tal d’entendre el món que ens envolta i sempre de manera interdisciplinar. Ens centrem, per tant, en el  treball globalitzat  en la majoria de casos amb la col·laboració d’altres entitats de l’entorn.

Partim de dubtes, preguntes o problemes expressats pels infants o a partir de propostes generades pel professorat.  Intentem, per tant, respondre a aquestes preguntes donant prioritat als processos que es generen.

La segona franja del matí la dediquem als espais d’aprenentatge. Durant les sessions d’espais tots els nens i nenes, mestres i voluntaris ens trobem i compartim l’experiència de viure l’educació des de la creativitat, la manipulació, la descoberta i, sobretot, la convivència. Aquests sempre es realitzen amb grups heterogenis de diferents nivells. Cada espai, a més, ofereix diverses propostes per tal respondre als diferents interessos i capacitats de l’alumnat.  Els espais d’aquesta comunitat són: Safareig, Atelier, Foc, Bosquet i Tikal.

Safareig

És l’espai que ofereix l’oportunitat d’explorar, manipular, reflexionar i arribar a conclusions sobre el món matemàtic i els seus diferents continguts. A més, també hi trobem   jocs de taula amb els quals els infants aprenen el respecte per les normes, el saber compartir i diferents tipus d’estratègies. Sempre comptem amb una  proposta de joc simbòlic lliure que els ajuda a mantenir viva l’essència dels infants.

Atelier

L’espai artístic ofereix als infants la possibilitat d’experimentar amb diferents materials plàstics a través de propostes que estimulen la creativitat. Les propostes són un primer pas a partir del qual els infants són lliures de representar la realitat i de desenvolupar un sentit crític i estètic tot utilitzant l’expressió artística per comunicar les seves emocions.

Foc

Aquest és l’espai on els infants es poden expressar lliurement amb el cos, a través de la dansa, el moviment i el joc. A partir de les propostes presentades els infants poden reconèixer les múltiples possibilitats dels material i gaudir-ne de manera creativa. És a més un espai on podem utilitzar l’anglès com a llengua de comunicació.

Bosquet

Com a éssers humans necessitem estar en contacte amb la natura i establir vincles entre companys i companyes. Per això, l’espai Bosquet proporciona situacions i vivències que ens ajuden a arrelar-nos i a respectar el lloc on vivim. A partir de propostes d’observació i manipulació i experimentació els infants descobreixen el seu propi camí cap a l’aprenentatge.

Tikal

És un espai on els infants tenen la possibilitat de jugar i experimentar amb l’arquitectura i l’enginyeria. La creació en tres dimensions els permet posar en joc conceptes com l’orientació, la mesura, la geometria i l’equilibri. Posant al seu abast materials diversos i oberts potenciem la capacitat creadora que cada infant porta dins.

Les tardes les dediquem als tallers. En els tallers experimentem amb diferents llenguatges del nostre entorn i donem veu a les nostres emocions, tot prenent consciència de la pròpia individualitat però convivint des del respecte amb la resta de companyes i companys.

Els tallers de la comunitat de mitjans són:

  • movem el cos
  • teatro
  • projecte del jo
  • musiqueja’t
  • story time